Product Added to your Cart
x

-------- eller --------

0 kr
Elisabeth/Papir&Bok søndag 25. november 2018 2 kommentarer

SY MED LINTRÅD

Hva er det med lintråd?

Lintråd er en sjelden kvalitet å finne i dagens utvalg av tråder, om du besøker en vanlig sybutikk. Nesten likeså sjeldent som å finne en kunde på jakt etter lintråd for sying av bøker, for de er ganske sikkert enda sjeldnere…

Så hva er det med lintråd som er så spesielt, og hvorfor er det så godt egnet for sying av bøker?

Tradisjonelt har bokbinderne sydd sine bøker med lintråd. Av den enkle grunn at tråden er ekstremt slitesterk, og derved tåler all slitasjen en bok som blas i og brukes over mange år (kanskje flere generasjoner) blir utsatt for. Og vi kimser ikke med tradisjonene, selv om nylontråd sikkert er likeså sterkt, men den tanken er utelukket pr definisjon. Naturlige materialer, som lin, er et godt valg for bøker som har et nøye uttenkt materialvalg, og det har jo nettopp de fleste håndgjorte bøkene.

En som arbeider med håndlagde bøker, gjør seg umake gjennom det utsøkte håndgjorte, med nøye avveining av papirkvalitet og omhyggelig valg med tanke på omslag og design. Da sier det seg selv at tråden vi syr med også er en viktig del av uttrykket. Noen ganger skal den være mest mulig usynlig, og gå i ett med papiret, - andre ganger er tråden en vesentlig del av bokens visuelle uttrykk. 


koptisk binding med to ulike farger på tråden, vokset lintråd (farge lavender og mørk brun), papir fra nettbutikken

Å hefte en bok
Heftetråd er den tradisjonelle benevnelsen for bokbinderens sytråd, fordi denne tråden ble benyttet for å sy/hefte bøkene, der man sydde flere av gangen, stablet opp på hverandre i hefteladen. Bøker ble altså tradisjonelt heftet, og ikke sydd…

Jeg har også en heftelade, stående mest for pynt, ettersom jeg helst syr unike eksemplarer av bøkene mine, og fordi jeg gjennom min tradisjon for håndinnbundne bøker ikke har sett nødvendigheten av å benytte meg av den.

Men når det kommer til tråden jeg anvender, ville jeg aldri tenke å bytte ut lintråden med noen annen tråd. Det er nok blitt en vane som er vanskelig å vende, men også et bevisst kvalitetsvalg. Når jeg syr med lin ryker aldri tråden! Det hender på større prosjekter at jeg har vært nødt til å skjøte tråden, fordi utgangspunktet ikke har vært lang nok, men det er etter hvert også nokså sjeldent.

En bokbinder syr med lang tråd!
Glem det gamle uttrykket om at doven skredder har lang tråd, - en bokbinder er ikke doven når han syr med lang tråd, tvert imot er det hensiktsmessig til en del bøker der tråden er en vesentlig del av uttrykket at skjøting ikke forekommer. Men om du derimot syr bøker med liming i ryggen, og med kledning av ryggen, som i en klassisk bok slik vi kjenner den, skal du ikke tenke på om du må skjøte, - bare du lærer deg den rette knuten (the weavers knot på engelsk) er det ingen grunn til bekymring om tråden av en eller annen grunn ryker underveis eller oftere om den skulle vise seg for kort.

Vokset lintråd
Bokbinderen har alltid vokset tråden sin, - også den tynne fine heftetråden som ble anvendt i klassisk bokbinding ble vokset. Den beste grunnen for dette er at tråden derved ikke snurrer, - den blir altså slett og fri for vridninger om den får et par strøk gjennom en voksbit. Og da snakker vi om bivoks, selvsagt. I dag kan man fortsatt få kjøpt heftetråd, men så vidt meg bekjent er den kun tilgjengelig fra utlandet. Og heftetråden må man fortsatt vokse selv. Det er av betydning rent praktisk for sying av bøkene at tråden er vokset, og en bokbinder har alltid et stykke bivoks i sitt sortiment av verktøy og utstyr (kommer også snart i nettbutikken).

Den dekorative tråden
I mine bokprosjekter er jeg stort sett opptatt av at tråden er en del av bokens visuelle uttrykk, - det være seg gjennom bruk av japanbinding, koptisk binding eller ulike hefteinnbindinger. Det finnes utallige dekorative innbindingsmetoder man kan utforske, og likeså mange bøker som formidler og gir gjennomgang av og inspirasjon til hvordan disse lages (tips: se amazon.com) Og her i gjennom vil du også kunne lære betydningen av valg av tråd.


koptisk sying med 8 nåler/4 ulike farger (tråd og papir fra nettbutikken)

Da tråden er vesentlig for syingen av mine bøker, er også fargen av betydning. Den tradisjonelle lintråden for sying/hefting av bøker er hvit/naturfarget, aldri gul – oransje – rosa eller grønn… Mens jeg derimot ønsker meg en tråd som er alt dette og mere til, en tråd som til enhver tid matcher de farger jeg jobber med i omslag og i bokens sider. Og derfor startet jeg å lete… og fant ut at noen hobbybutikker har noe utvalg av vokset lintråd for smykker. Disse kan godt anvendes, men finnes stort sett i en tykkelse som ofte er for tykk til mange prosjekter. Derimot er de godt egnet til f.eks. japanbinding. Mitt neste steg var nettet, selvsagt, men fortsatt innenlands. Der kom jeg over en nettbutikk som solgte perler og tråd til produksjon av smykker. Her hadde de litt tynnere tråd og flere farger, men fortsatt litt begrenset syntes jeg.  Det gode var at jeg kunne kjøpe metervis, og til mange bokprosjekter er det ikke nødvendig med så lang tråd (diverse hefter og japanbinding f.eks.) De gode hjelperne viste seg å befinne seg på Etsy.com; – en hyggelig bokbinder i England solgte meg over en lengre periode små porsjoner fra sitt lager av vokset lintråd i ulike farger. Den idéen har jeg tatt med meg videre i nettbutikken.

Irsk vokset lintråd
Etter lang tids leting, fant jeg omsider tråden jeg kunne bestille i større kvantum i USA. Den ettertraktede tråden har sin opprinnelse fra Irland, der man har lange tradisjoner for produksjon av lin. Hvorfor linen ikke er å oppdrive i Irland har jeg derimot ikke funnet ut av ennå… Fra min leverandør i USA kan jeg bestille tråd i ulike tykkelser (ulike antall tråder som er tvinnet sammen, 2 – 3 – og 4-). Å selge den videre i store spoler er ikke så hensiktsmessig da de fleste ikke har behov for så mye tråd. Tråden er heller ikke produsert spesifikt for bokbinding, og anvendes fra alt fra smykker til tekstile arbeid og kurvfletting. Den dekorative håndinnbundne boken er fortsatt et nisjeprodukt, selv om den er langt mer utbredt i utlandet enn hos oss i Norge.

Da jeg startet opp nettbutikken, var tråden som skulle matche papirene min første vareutvidelse. Det foreligger i dag ca 20 ulike farger i utvalget, spesielt valgt ut med tanke på de fargene som finnes i papirutvalget. Det aller beste ved denne tråden, i tillegg til at den er slitesterk er at den kommer i så mange ulike farger – og enda flere enn dem jeg har tilgjengelig. Tråden er ferdig vokset, og til tider litt for mye vokset etter min smak.  Det løser jeg ved å trekke tråden gjennom nåløyet et par ganger og derved trekke av litt av vokslaget.

Nå har du forhåpentlig fått en dypere forståelse av hvorfor Papir&Bok vektlegger lintråd i sitt sortiment av varer, og hvorfor du burde prøve nettopp den tråden for dine prosjekter. Ikke bare for bøker, men også for kort – smykker – eller andre idéer du arbeider med.


koptisk binding med håndsydd kapitelbånd (tråd vokset lin)

Leave a reply
Optional, for replies


Your Comments
Olav Lundgren søndag 22. januar 2023

Kan jeg få kjøpt lintråd til koptisk bokbinding (til 300 grams akvarellpapir) her?

Admin søndag 22. januar 2023

Hei Olav, det tror jeg nok lintråden jeg fører kan passe til. 300 gr er tykt papir, men det skulle nok gå bra. Det er flere farger jeg er tom for, men sjekk nettbutikken og send epost til elisabeth@papirogbok.no dersom du lurer på noe. Hilsen Elisabeth

Reply
Special Offers