Product Added to your Cart
x

-------- eller --------

0 kr
Elisabeth/Papir&Bok måndag 14. januar 2019 6 kommentarer

Om bokbinding

Det de fleste av oss tenker på når vi hører ordet bokbinding, er et gammelt yrke forbundet med den trykte boken og en håndverkers del av produksjonen av de utallige bøker vi har og har hatt stående i våre bokhyller. Bokbinderfaget er et gammelt yrkesfag, og i dag erstattet av maskinelt arbeid, og tilbake er et fåtall utøvere av det tradisjonelle håndverket. Denne artikkelen vil handle om verdien av å lære seg litt om et spesielt håndverk med lange tradisjoner og muligens inspirere deg til å prøve selv?

 japanbinding, ulike varianter og med variert bruk av papir for omslag



















Den bokbindingen jeg ønsker å presentere her, er den som er tilgjengelig for folk flest som er interessert i det håndgjorte og som kan ønske å lære noe om et felt som de fleste tross alt har et forhold til. Alle kjenner til bøker, anvender dem i en eller annen form, og trenger tilskudd av nye. Hvorfor ikke lære å lage dem selv? Boken for å skrive og tegne i, eller å samle minner – bilder – oppskrifter i? Du har sikkert sett utvalget selv, i bokhandelen, av bøker som selges: notatbøker, skissebøker, minnebøker, fotoalbum etc.
 

enkel japanbinding, 4-hulls, laget av kursdeltakere, omslag med papir fra nettbutikken

 
Det finnes en rekke metoder for innbinding av bøker, - metoder som er langt eldre enn den klassiske boken vi først og fremst kjenner. Først ute var kineserne, og deretter japanerne. Fra dem har vi lært «japansk innbinding», som de fleste kaller det i dag. Koptisk binding, som er en annen metode, har sin opprinnelse fra den koptiske kulturen (tidlig kristne) som sydde bøker lenge før Gutenberg oppfant trykkekunsten og boken slik vi kjenner den etter hvert fant sin form. Og innenfor disse to nevnte, er det en rekke varianter og ulike muligheter for å gi boken et preg av kunstnerisk frihet og personlige uttrykk. I tillegg til at det finnes en rekke andre, med sin opprinnelse fra ulike kulturer. Mange kunstnere har funnet bokformatet interessant for sine kunstneriske prosjekter og boken, slik den tradisjonelt oppfattes, er blitt utfordret i forhold til format og innbinding og skapt som et «bokobjekt» for å formidle både bilder, maleriske uttrykk og tekst i en kunstnerisk kontekst. Et slik bokprosjekt omtales ofte som en «Artist Book» (i mangel av et norsk uttrykk) og er gjerne laget i et veldig begrenset opplag, evt. bare i 1 eks. 



artist book: "Linjer"


Men, en håndlaget bok trenger ikke være tuftet på en kunstnerisk idé. Den kan være utført med utgangspunkt i ulike visuelle uttrykk og idéer, men med en hensikt om å fylle en bestemt funksjon. Der valg av papir, materialer for omslag og farger, tråd, format, innbinding m.m. er vesentlig for bokens utseende. Hva skal boken brukes til? Spørsmål som er viktig å stille seg før man setter i gang, og som blir vesentlig for utforming av boken. Det å kunne ta hånd om alle disse prosessene, og å selv utforme boken fra idé til sluttprodukt, er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Om du bare lærer deg det grunnleggende…

 
Har du lyst å lage din egen tegne- og skissebok? Eller en bok for dine akvarellstudier? En bok til en venn, eller et album for å ta vare på dine fotografier? Liker du å skrive, og fyller den ene notatboken etter den andre? Samler du på utklipp, oppskrifter, gamle minner mm? Er du på utkikk etter den helt spesielle reisenotatboken? Du kan faktisk lære å lage den selv!
 

Papir & Bok vil i tiden fremover tilby ulike kurs innen arbeid med bok og papir. I første omgang introduserer vi en kort workshop, der deltagerne over en 4 timers økt en lørdag får en innføring i japanske innbindingsmetoder. Kursene tilbys i mitt atelier i Gamle Bergen, og annonseres gjennom Facebook eller via nyhetsbrev fra nettbutikken.
 

Ta gjerne kontakt om du er interessert i å motta mer informasjon.

Leave a reply
Optional, for replies


Your Comments
Frøydis Tveter søndag 16. juli 2023

Hei! Jeg har nylig tatt boklaging og bokbinding til mitt hjerte. Er det et aktivt miljø her i Norge? Har kjøpt en del papir av dere, men kurs, skravlemiljø, med mer kunne vært veldig morsomt. Er medlem av Handmade book club som har masse kurs og diskusjonsforum. Men det er jo ikke her i Norge! Med hilsen Frøydis

Admin søndag 16. juli 2023

Hei, bokbinding er en kjekk hobby, og gir veldig mye kunnskap på mange plan. Det finnes noen FB-grupper du kan bli med i, for å få kontakt med andre entusiaster. Søk bokbinding på Facebook om du har en konto. Lykke til! Mvh Elisabeth

Reply
Monica Marcella måndag 14. januar 2019

Hei! Jeg er såklart veldig interessert og er i Bergen med jevne mellomrom, - så plutselig passer det

admin måndag 14. januar 2019

Hei Monica, du er hjertelig velkommen til å ta kontakt når du er i Bergen, enten det er for å delta på kurs eller å ta en titt på vareutvalget i nettbutikken :-) send meg bare en melding!

Reply
Erik B. Foss fredag 22. februar 2019

Hei igjen. Hyggelig å besøke ditt atelier torsdag, snakke om bokbinding, få tips og råd, og handle litt av det fargerike, flotte, håndlagde papiret fra Nepal. Skal hilse fra Bente Randi, som gikk på kurs hos deg på "Linken".

admin fredag 22. februar 2019

Tusen takk for at du tok turen innom, alltid kjekt å treffe andre interesserte i feltet. Jeg håper papiret kommer til anvendelse i noen fine bokprosjekt! Velkommen tilbake til "Åpen Butikk" om du trenger mer papir eller annet utstyr, kurs m.m.

Reply
Special Offers