kr 0,00
Papir&Bok 23.09.2018 0 kommentarer

HVA ER ET FALSEBEIN?

OM FALSEBEINET

Først et utdrag fra boken "The Bonefolder" (utg. 1922) ("Falsebeinet" ville vært tittelen på norsk)
 
"BIBLIOPHILE (looking around the studio of the master bookbinder):
Master, what is this wonderful tool that you have here? It looks intriguingly dangerous.
 
BOOKBINDER:
That, my good sir, is a harmless but important tool. We call it a bone folder. I use it to fold paper, make signatures, rub down the linings on the spine, and work leather and any number of other materials that I encounter every day. With it I can take a collection of papers and craft them into a book. It is an extension of my hands and serves as a continual reminder of the value of good craft work, even if the aura of the trade is no longer what it once was."
 

Falsebeinet er et gammelt håndverktøy anvendt av bokbindere, bl.a. når papir brettes manuelt før innbinding av boken. I dag behandles de fleste operasjoner knyttet til store opplag av trykkeriene og deres maskinpark, men for håndverkeren og kunstneren som fortsatt benytter håndverkets gamle metoder er dette verktøyet uerstattelig. Det er oftest slik at en håndverker i faget trenger et utvalg av falsebein til de ulike manuelle operasjonene som kreves, men det er ofte én som blir en favoritt…
 
Tradisjonelt har falsebeinet vært laget av bein, men etter hvert er det stadig oftere fremstilt av plast. Disse fremstilt av plast er ofte billigere, og setter oftere merker i papiret ved bruk, med unntak av de nyere av teflon. Teflon er også et plastprodukt, men er et mykt og glatt materiale som har den egenskapen at det etterlater ingen spor i papiret. Det er i tillegg godt å holde i hånden, og lett å arbeide med.
 
Variasjoner av falsebein er ganske unikt, og det fremstilles i langt flere utgaver enn jeg har oversikt over, eller ser hensikten med. Men slik er det med alt verktøy, - alt har sin opprinnelse og sin grunn, og sannsynligheten er stor for at du kan få mange ulike forklaringer og beskrivelser av hva som er det viktigste falsebeinet, det ene du trenger for å f.eks. holde på med bokbinding…eller origami…eller annet papir- eller lærarbeid. Noen foretrekker et falsebein utført i tre, og her er jo all verdens tresorter å velge mellom, men trolig noen bedre egnet enn andre. Men aller mest brukt til bokbinding har vært falsebein utført i bein, antagelig fordi bein er både hardt og glatt og derved det perfekte materiale ved bearbeiding av papir. I tillegg kommer mange ulike fasonger og størrelser, og her er det i tillegg til anvendelsesområdet også snakk om en smakssak; hva ligger best i hånden min, hva liker jeg best å arbeide med?
 
Bokbindere verden rundt finner sin favoritt, og er sannsynligvis ikke likegyldig til dette verktøyet, - som er ens beste følgesvenn i så mange av fagets håndbaserte prosesser. For mange blir et mangeårig vennskap av en slik karakter at man kan ikke klare seg uten nettopp dét ene falsebeinet som er favoritten og som langsomt har fått preg av dine arbeidshenders grep som, liksom et par gode sko former seg etter foten, har formet seg etter hånden og fingrene dine. Så personlig kan det bli, - mellom deg og ditt falsebein…
 
Det to falsebeinene jeg har valgt å ta inn i butikken, har to ulike egenskaper, - både i fasong og materiale, og begge er valgt ut i fra hva jeg finner mest hensiktsmessig hva angår størrelse og form. De fleste falsebein har to ulike ender, og avhengig av arbeidets art er begge til nytte. Falsebeinet bidrar til å lage en markert og presis brett/fold av papiret, som er nødvendig for å kunne legge arkene i og oppå hverandre i en bok, eller ved annet arbeid med papir der en skarp brettekant er ønsket. Noen er kanskje vant med å bruke en negl tilsvarende når man skal lage en papirbrett? Om du skal brette ett stykke ark, så kanskje jo….men har du først prøvd et falsebein i stedet, så forstår du raskt at dette verktøyet gjør jobben mye enklere. Og selvsagt når du skal brette mange ark, som du nødvendigvis skal og vil for en bok, - er verktøyet et must! All bretting, pressing, forming av hjørner omkring omslag m.m. er falsebeinet skapt for, så om du arbeider en del med papir og ikke har anskaffet deg et falsebein av god kvalitet, - så er det kanskje på tide?

 

 

Leave a reply
Optional, for replies
No comments posted yet, check back soon.
Tilbud
Butikk Linker
Instagram